Що таке свердло Форстнера, як ним користуватись і як заточити?
Коли в будь – якій деревяній заготовці потрібно зробити отвір, то стає питання – а чим? Яким інструментом це швидше і зручніше зробити? Таких інструментів достатньо багато. Цілий ряд діаметрів можна отримати з допомогою недорогих спіральних і перових свердлів, а дуже великі отвори робляться кільцевими пилами – коронками. Чи має сенс тратити гроші на свердла Форстнера, якщо такі ж отвори робляться більш дешевими методами?
У свердлів Форстнера є два важливих плюса. По- перше, вони свердлять дуже чисто. Їх ріжучий обводок перерізає волокна на краях отвору раніше, ніж основа леза погружається в деревину, і при цьому майже не утворюються тріщини. Отвори мають гладкі стінки і плоске дно. Ця можливість корисна, коли потрібно, наприклад, зробити акуратне заглублення для свічок в підсвічниках або замаскувати пробками втоплені головки шурупів.
По – друге, свердло Форстнера утримує напрямок завдяки обводку, а не центральному штоку, як другі свердла. Тому з його допомогою можна добитись акуратності в ситуаціях, де другі свердла працюють гірше, наприклад, при свердлінні перекривающихся отворів, в торці чи під кутом до волокон, на краю деталі, а також в інших випадках, коли структура матеріалу чи орієнтація поверхні не позволяють точно витримати напрямок продольної подачі свердла інших видів.
Різновидність свердл Форстнера
Більшість різновидів свердл Форстнера, які є зараз в продажі, тільки віддалено похожі на оригінал, розроблений Бенджаміном Форстнером. Але всі вони працюють по одному і тому ж принципу. Зовнішній обводок надрізає волокна деревини на краях, а внутрішні різці, ріжучі кромки яких розміщено радіально, видаляють матеріал в середині і виводять стружкі вверх, як маленькі рубанки.
Модернізовані свердла Форстера відрізняються від справжніх довгим центральним штоком і замітними вирізами в ободку ззаду внутрішніх лез. Ці вирізи упрощають машинну заточку внутрішніх різців, що дозволяє знизити собівартість в порівнянні з ручною заточкою.Такі свердла коштують в декілька раз дешевше справжніх сверл Форстнера. Сверла Форстнера з твердосплавними різцями похожі на модернізовані свердла, але вони мають припаяні твердосплавні різці, як у фрез. Вони коштують дорожче, не перегріваються і служать в декілька раз довше, ніж звичайні стальні свердла. Але через те, що бокові різці в порівнянні з кольцовим обводком займають тільки невелику частину окружності, такі свердла більше за інші піддаються вібрації і нерідко зриваються з поверхні при свердлінні під кутом чи на краю деталі.
Свердла Форстнера з зубчастим вінцем нагадують модернізовані свердла, на на ріжучому ободку мають різці, похожі на зуби пили. Ці зуби зменшують контакт поверхні сведла з матеріалом, за рахунок чого воно менше перегрівається, що особливо важливо при свердлінні великих отворів, тому свердла діаметром більше 25мм частіше за все роблять з такими зубами. Як і твердосплавні свердла Форстнера, свердла такої різновидності можуть зриватись при свердлінні під кутом чи на краю деталі.
Більша частина сучасних свердл Форстнера виготовлюються із так званої швидкоріжучої сталі (HSS) – вдносно недорогого матеріалу, що робить свердла доступними. Якщо при роботі свердло перегрівається і сталь приймає синій колір, вона розмякшується, і ріжуча кромка швидко втрачає гостроту. Швидкоріжуча сталь відрізняється великою стійкістю до перегріву. Деякі виробники наносять на свердла покриття із нітриду титану, що позволяє зменшити нагріття. Ми виявили, що свердла з таким покриттям менш агресивні, но ви можете збільшити тиск на свердло і не боятись перегріти його.
Чим більший діаметер свердла, тим помаліше воно повинно крутитись, щоб не допустити перегріву. Якщо виробник вказує максимальну частоту обертання нівякому разі не перевищуйте її.
Як заточити свердло Форстнера
- Не намагайтесь точити обводок. Ріжуча кромка обводка повинна бути розташовано строго в одній площині, а цього неможливо досягти без спеціального точильного обладнання.
- Більше уваги приділяйте внутрішнім різьцям. Використовуйте для їхньої заточки невеликий напильник з самою меншою насічкою, дрібнозернистий камінь або лєнточне точило. Заточуйте плоску передню грань кожного різця, а потім видаліть заусениці з другої сторони за допомогою дрібнозернистого каменю.
- Лєнточне точило швидко відновить гостроту внутрішніх різців свердла. Використовуйте лєнту зернистістю 100 гріт і прижимайте передню грань різьця всією площиною до опорної пластини точила.
- Зточуйте метал з відчуттям не перестарайтесь.
- Не знімайте багато металу на внутрішніх різьцях , особливо поблизу обводка, щоб не змінити геометрію роботчих елементів свердла, що приведе до швидкого перегріву.